EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Tiché nebezpečenstvo zvané "hypermobilita"

Mnohí z nás už párkrát obdivovali ohybnosť gymnastov alebo jogínov v náročných ásanách a polohách. Mamičky by o tom vedeli taktiež povedať svoje pri sledovaní svojich malých ratolestí, ktoré sa v istom veku svojou ohybnosťou podobajú špičkovým baletkám.

Ale kedy je mobilita kĺbov zdravá a prospešná a kedy sa už stáva nebezpečným nepriateľom, ktorý ohrozuje vaše kĺby a šľachy?

Či je vaša mobilita zdravá vám na základe niekoľkých základných testov pomôže určiť vyštudovaný fyzioterapeut.

Zdravou ju nazývame preto, pretože istý pohyb v kĺboch podporuje správny odvod metabolitov, zlepšuje hyperémiu a taktiež tvorbu synovie. Udržuje sa pevnosť a pružnosť šliach spojená s optimálne natiahnutými a posilnenými svalmi. Celé telo je pevné, stabilné a ohybné.

Zlou mobilitou – tzv. hypermobilitou nazývame stav, kedy je kĺb veľmi laxný (voľný). Počas stoja si napríklad môžeme všimnúť neprirodzene prepnuté kolená, voľné kĺbiky na prstoch a v horšom prípade môže dochádzať až k opätovným subluxáciam a luxáciam (vykĺbeniam).

Okrem vykĺbení hrozí aj deformácia kĺbov, vzniká impingement syndróm, syndróm nestabilného kolena, hernie, protrúzie, kompenzačné blokády a iné.

Čo sa s tým dá robiť?
Ak sa vám hypermobilita potvrdí, nezúfajte. Je to liečiteľný stav, ktorý nie je nutné riešiť medikamentami ani operatívne. Liečba je volená konzervatívne, pohybom. Počas cvičenia sa nepodporujú krajné, čiže hypermobilné polohy, ale kladie sa dôraz na spevnenie a zastabilizovanie tela. Kĺby sú nastavované počas cvikov do presných východiskových polôh a celé cvičenie prebieha v pomalšom tempe.

Vhodnými metódami sú napríklad prvky z DNS, ACT, core cviky, silový tréning a mnoho iných metód, ktoré vám fyzioterapeut po dôkladnom zvážení "ušije na mieru". Strach o ohybnosť mať nemusíte. Jediné, čo stratíte, bude vaša bolesť a vaše telo sa vám časom poďakuje príjemným pocitom z každodenného pohybu.

Dominika

O autorovi článku

Fyzioterapeutka Dominika pôsobí na pobočke Hraničná.

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Vstupná prvá hodina s fyzioterapeutom zahŕňa komplexnú diagnostiku problému, konzultáciu, nápravné cvičenia a odporúčania na ďalší postup. Cenník nájdete tu. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás!

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.