EfectFit

5 pravidiel ako neprejesť celé Vianoce

Hovoriť o klasických slovenských Vianociach, z ktorých sa nepriberá, môže znieť neuveriteľne. Šaláty majonézové, koláče margarínové, mäská údené, klobásky varené, rezne smažené... to sú gastronomické zážitky Vianoc a okolo fit jedálnička to veru nešlo. K tomu samozrejme papučová kultúra, gaučová pohoda a hlavne ničím nerušené pozeranie TV. Teda pozeranie TV môže vyrušiť len jedenie všetkých tých fajnových dobrôt. Tento rok skúste ísť na to takto:

  1. Doprajte si s rozumom - Racio je v stravovaní veľmi dôležité. Nemusíte variť “kapustnicu” z morských rias a sójového mäsa a namiesto babkiných pagáčov jesť superzdravé ultra raw koláče, aby ste sa cítili dobre. Dajte si šalát, ale nie 3 porcie a ďalšiu k telke. Dajte si zo všetkého, čo nám naša tradičná Vianočná kuchyňa ponúka, ale nie jedno cez druhé.
  2. Nejedzte 24 hodín vkuse - Jedálniček sa neskladá z 12 chodov, ale múdri ľudia odporúčajú maximálne 5, ideálne 3 chody. Nehovoria to preto, že by vám závideli váš gastronomicky prepych.
  3. Choďte na vzduch - Možno niektorých z vás odrádza decembrová zima viac ako televízny program, no napriek tomu sa skúste prekonať. Zoberte si nejakého parťáka a prejdite sa po meste, v prírode, kdekoľvek. Nejde len o to, aby ste boli čo najďalej od preplnenej špajzy, ale o to, že takáto mierna fyzická aktivita vám prekrví mozog a budete mat lepšiu náladu. Samozrejme po prechádzke vám neublíži ani pár pagáčov či medovníkov k vianočnému punču.
  4. Jedzte bez výčitiek - Samozrejme, že si to zaslúžite! Celý rok ste makali na to, aby ste si mohli dopriať pohodu a jedlo, ktoré nejedávate každý deň (s mierou). Avšak, myslite na to, že tento zvyk pochádza z obdobia, kedy ľudia počas roka nemali dostatok jedla ako máme dnes. Za týždeň zjesť toľko ako bežný občan za mesiac nie je v poriadku. Uvedomujte si to a neospravedlňujte si tým prejedanie nezdravým jedlom.
  5. Dajte si pohybovú výzvu - Nastavte si splniteľný minitréningový plán. Nemusíte spraviť 20 klikov za každý koláč, no môžete si nájsť 15-20 min na to, aby ste aktívne zapojili svoje svaly. Skúste z toho spraviť rodinnú výzvu a môže to byť dokonca spoločná zábavná aktivita.

V každom prípade, Vianoce nie sú vhodné obdobie na držanie diét, a preto si dajte cieľ, že chcete svoju hmotnosť udržať. Prajeme vám krásne sviatky a tešíme sa na vaše novoročné výzvy.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Michal, 39 rokov
"Odoslanie formulára bola pre mňa vtedy veľká výzva, strašne som sa bál a hanbil ísť do fitka. Už je to však takmer pol roka a určite neľutujem."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.