EfectFit

Skrytá obezita – neviditeľná epidémia

Donedávna sme boli presvedčení o tom, že obezitu možno spozorovať voľným okom. V súčasnosti je už ale vedecky dokázané, že sme sa na túto problematiku pozerali veľmi skreslene, keďže voľným okom nevieme nazrieť do hĺbky nášho tela. Práve tam možno nájsť odpoveď na otázku, prečo majú mnohí chudí ľudia symptómy ako viditeľne obézni ľudia (napr. cukrovku, vysoký cholesterol, vysoký tlak).

V súvislosti s obezitou sa často skloňuje pojem "BMI (Body Mass Index)", ktorý hovorí o miere obezity. Výskumníci však zistili, že tento údaj nemusí poskytovať hodnoverný dôkaz o zdraví, pretože je definovaný ako telesná hmotnosť delená štvorcom výšky tela (kg/m2). Hodnotenie však neberie do úvahy celkovú stavbu tela a svalovú hmotnosť. Aj chudí ľudia môžu byť náchylní na vnútorné ukladanie škodlivých tukov. Vzhľadom k tomu, že nejde o podkožný tuk, nie je voľným okom viditeľný. Preto je dôležité pri diagnostike prihliadať aj na iné parametre. Tieto parametre možno veľmi efektívne a presne zmerať pomocou bioimpedančných zariadení (napr. InBody, Tanita). Odhalením skrytej obezity získavame vysvetlenie mnohých problémov, ktoré nám zhoršujú kvalitu života. Vďaka výsledkom z týchto meraní vieme určiť, akým spôsobom by sme mali upraviť náš zaužívaný životný štýl.

Skrytá obezita znamená, že telo má vysoké percento tuku a nízku hladinu svalovej hmoty. Hoci postava človeka vyzerá priemerne, hladina tukov vo vnútri môže byť vysoká a človek pôsobí ochabnuto. Takáto forma obezity je ešte horšia ako viditeľná nadváha u človeka, ktorý má súmerne zastúpenú svalovú hmotu. Ľudia s nadváhou, ktorí majú vyšší podiel svalovej hmoty, dokážu efektívne schudnúť pri obmedzenom príjme energie. Problém skrytej obezity je však omnoho toxickejší. Takíto ľudia musia nevyhnutne do svojho života zaradiť pohyb a nabrať svalovú hmotu. Pokiaľ by sa zamerali len na obmedzenie príjmu potravy, mohli by si privodiť rôzne metabolické poruchy a ďalšie straty svalovej hmoty. V neposlednom rade aj zníženie bazálneho metabolizmu (BMR), čím vytvárajú podmienky na ďalší nárast tuku v tele. Vyšší BMR pomáha znižovať podiel telesného tuku. Inak povedané, čím vyšší BMR človek má, tým viac energie spáli napríklad aj pri sedení za počítačom alebo pozeraní TV. Nízky BMR sťažuje zbavovanie sa tuku a tým aj telesnej hmotnosti.

Aby ste mohli problémy riešiť, musíte si uvedomiť aká je ich príčina. Výrok: "Čo oko nevidí, srdce nebolí", je v tomto prípade nepravdivý. Aj keď skrytú obezitu nevidíme, neznamená, že netrpí srdce a taktiež mnohé iné vnútorné orgány.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Výživový
poradca

Vaše kalórie,
naše starosti!

Máte záujem o personalizovaný jedálniček alebo konzultáciu s našou výživovou poradkyňou? Ozvite sa nám prosím prostredníctvom formuláru alebo telefonicky na 0905 339 959 alebo mailom na info@efectfit.sk. Následne si dohodneme ďalší postup a pomôžeme Vám so stravovacími návykmi.

Výživový poradca Diana
Výživový poradca

Diana

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.