EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

Chudnutie vol.3 aeróbny & intervalový tréning

Z aeróbneho typu tréningu môžu najviac vyťažiť seniori a ľudia s vyššou nadváhou, pre ktorých môže byť intervalový a intenzívny silový tréning zničujúci. Pre ľudí s vyššou nadváhou (10kg nadváhy a viac) je lepšie začať s týmto typom tréningu, aby najskôr zhodili nejaké to kilečko a odľahčili tlak na kĺby spôsobený nadváhou a mohli neskôr začať trénovať náročnejšie a efektívnejšie tréningové metódy ako intenzívny intervalový tréning a náročnejší silový tréning. Pri aeróbnom tréningu je veľkým pomocníkom napríklad bicykel, orbitrek, chôdza do kopca, ľahký beh.

Intenzitu zaťaženia si môžete odvodiť jednoducho. Vypočítate si maximálnu srdcovú frekvenciu, 220 – vek (samozrejme je to nepriama metóda, nie je presná). Z čísla, ktoré vám vyšlo, vypočítate 60-70% a dostanete číslo srdcovej frekvencie, okolo ktorej by ste sa mali pohybovať v časovom intervale 30-45 minút. Takúto aktivitu môžete vykonávať aj každý deň, optimálne 3-5 krát do týždňa.

Výhody aeróbneho tréningu – zlepšenie kardiovaskulárneho systému, celkový prospech pre zdravie, aktívna regenerácia pre športovcov.

Nevýhody aeróbneho tréningu– pri aeróbnom tréningu nad 1 hodinu vysoké vyplavovanie stresového hormónu kortizol = úbytok svalovej hmoty, ukladanie tuku = zníženie bazálneho metabolizmu . Nezameriava sa na formovanie a spevnenie postavy.

Intenzívny intervalový tréning

Z tohto typu tréningu môže hlavne ťažiť už športujúca časť populácie. Na tento typ aktivity je dobré mať už svalový a silový základ a aj zvládať aeróbny tréning. Čo je to vlastne intenzívny intervalový tréning?

Označuje sa aj ako HIIT z anglického High Intensity Interval Training. Je to v intervaloch sa striedajúce zaťaženie a oddychovanie alebo striedanie cvičení s vyššou alebo nižšou intenzitou. Formou HIIT môže byť napríklad aj crossfit, kruhový tréning, beh (šprint), skákanie na švihadle, veslovanie, bicykel, thaibox.

Hlavné výhody intervalového tréningu sú šetrenie času a vysoká efektivita pri budovaní svalov a zároveň spaľovaní tukov, zvýšenie celkovej kondície, zvýšené uvoľňovanie rastového hormónu. Ďalšou výhodou HIIT je dostavenie sa potréningového efektu cvičenia vo forme spaľovania tuku 24-48 hodín po tréningu.

Ako si postaviť HIIT tréning? Jednoducho.

Čas zaťaženia v porovnaní s odpočinkom by sa mal pohybovať v rozsahu 1:1-0,5

Príklad:

  • Kettlebell swing - 30 sekúnd makáš a 30 odpočívaš
  • Beh hore schodmi - 20 sekúnd bežíš čo najrýchlejšie a 10 odpočívaš

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Veronika, 29 rokov
"Dlhšie som uvažovala, či vyplním formulár a čo sa stane potom. Asi o tri hodinky mi však zavolala veľmi príjemná slečna, všetko vysvetlila a už dva roky cvičím v EfectFite."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.