EfectFit
Články od trénerov a fyzioterapeutov

5 tipov pre začiatočníkov alebo "Ako začať?"

Štandardne máme stále výhovorky, ako nevládzeme, nemáme čas a potom bojujeme s civilizačnými chorobami... Čím viac sa v praxi venujem ľuďom, tým viac bojujeme s obezitou, stratou základných pohybov či chorobami spôsobené stresom. Čo tak sa tomu vyhnúť, nájsť si hodinku pre seba trikrát týždenne a zbehnúť do gymu, aj keď máme pocit ospalosti, depresie apod.? Však všetci vieme, že ten pociť "po" stojí za to.

Preto tu máme pár tipov, ako začať, čomu sa vyhnúť, aby ste sa naozaj cítili zdravo a funkčne:

  1. CIEĽ alebo "Necvičím vo fitku, čo deň dal a na čo mám chuť". Mali by ste vždy vedieť, čo a prečo práve dnes idete cvičiť. Ideálne, ak vám tréner či fyzioterapeut pomôže spraviť vstupnú diagnostiku a vysvetlí, kde a aké máte nedostatky.
  2. ČASOVÉ MOŽNOSTI. Problém často býva, že človek začne cvičiť a premotivovaný si nastaví latku, ktorú nedokáže dodržiavať. "Dám si 3x do týždňa silový tréning, 2x kompenzačky a strečing a 2x kardio"- taaak určite... :) Namiesto toho, aby vo fitku ventiloval stres, vytvára si tak ďalší, až sa ocitne v akomsi začarovanom kruhu.
  3. TECHNIKA alebo "menej je niekedy viac". Čo tým autor myslí? Ak nemáte napríklad dostatočný rozsah hamstringov, ako chcete robiť mŕtvoly? Aha, ale čo je to za mŕtvolu, keď nebúcham aspoň 100kg, veď ten chrbát ma až tak pri tom nebolí... :) V začiatkoch, i keď to býva nudné, sa treba viac venovať rozsahom a prípravným cvičeniam. Potom sa učiť daný pohyb správne vykonať, precítiť a až následne prikladať váhy.
  4. NASTAVENIE TRÉNINGU. Vždy viem, čo potrebujem na tréningu urobiť a koľko mám na to času. Príklad: Dnes mám 50 minút a v pláne silový tréning chrbta plus tréner mi poradil, že mám popracovať na nastavení lopatiek. Keď prídem do fitka, nerobím 20 random cvičení na lopatky, lebo potom logicky nestihnem ani jedno silové cvičenie. Ideálne si vyhradím na tréning toľko času, koľko budem potrebovať a viem, ktoré cvičenia sú pre môj problém/cieľ najefektívnejšie.
  5. HLAVNÁ ČASŤ TRÉNINGU. Niekedy na samotný "performance" stačia tri komplexné cvičenia v tréningu- na vrchnú časť jedno tlakové, jedno ťahové cvičenie a nohy (pozn. autora: "Nohy necvičím, veď celý deň na nich stojím." – odpadol som). U začiatočníkov sa totiž často stretávame, že cvičia zbytočne veľa neefektívnych cvikov a zabúdajú na tie najdôležitejšie.

Mgr. Marcel Macik

Ak vás zaujíma viac o problematike tréningu začiatočníkov a ich chybách vo fitku, prečítajte si nasledovný článok od trénera Martina.

Páčil sa vám článok?

Spoznajte nás osobne! Prečítajte si ďalšie »

Prvý
tréning

Vyplňte jednoduchý formulár
Prvý krok k vášmu cieľu len za 20 sekúnd

Prvý tréning s osobným trénerom je u nás zadarmo a bez záväzkov. Prihláste sa naň prostredníctvom formuláru, telefonicky na 0905 339 959 alebo emailom na info@efectfit.sk. Čas a termín úvodného tréningu zladíme tak, aby vyhovoval obom stranám. Tešíme sa na vás! Viac info o úvodnom tréningu nájdete tu »

Filip
Komunikovať s Vami bude

Filip

0905 339 959 info@efectfit.sk po - pia 9:00-17:00
Ema, 34 rokov
"Vôbec som netušila, čo ma čaká keď sa prihlásim do EfectFitu, ale musela som so sebou niečo začať robiť. Našťastie boli ku mne veľmi príjemní, ústretoví a ľahko sme si dohodli postup spolupráce."
(Nezáväzná prihláška)

Privátne fitko

Obmedzená kapacita cvičiacich.

Bez viazanosti či zmlúv

Platíte, len keď cvičíte.